FN's Verdensmål

Hvad er FN's Verdensmål? 

FN's verdensmål blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere på FN topmødet i New York den 25. september 2015, og er den mest ambitiøse udviklingsplan der er set på verdensplan til dato. Målene trådte i kraft den 1. januar 2016 og skal frem til 2030 være vores allesammens kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og den planet, vi bor på. FN's Verdensmål består af 17 mål og 169 delmål, og forpligter alle FN's 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere ulighed, sikre god uddannelse og sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. De fokuserer også på at fremme fred, sikkerhed og stærke institutioner, og på at styrke internationele partnerskaber. Aftalen om verdensmålene anerkender, at alle disse mål hænger sammen, og at man er nødt til at samarbejde og arbejde med alle målene på en gang, for at opnå en holdbar udvikling.

Du kan læse mere om de 17 forskellige mål og deres delmål i menuen.   

På Tønder Kommunes Biblioteker arbejder vi med FN’s 17 verdensmål og er ét af 20 pilotbiblioteker, der hjælper med at udarbejde en model for verdensmålscertificering for biblioteker. Certificeringen skal være med til at udbrede verdensmålene gennem alle de danske biblioteker, og gøre det muligt for alle at blive en del af den bæredygtige udvikling. For at den bæredygtige udvikling kommer så langt som muligt, er der brug for at der bliver arbejdet med vedensmålene på alle niveauer, både globalt (FN, internationale organisationer), Nationalt (Folketinget, danske organisationer og virksomheder) og lokalt. Det er på det lokale niveau at vi som bibliotek spiller den vigtigste rolle. Vi vil sørge for at alle Tønder Kommunes borgere kan få viden om verdensmålene, og hvordan lige netop DU kan blive en del af den bæredygtige udvikling! 

Det starter alt sammen her på siden, hvor du kan blive klogere på de enkelte verdensmål ved at læse om dem, og det vil også være her, at du kan se, når bibliotekerne holder arrangementer, der handler om FN's Verdensmål. 

Hvis du er en af dem, der ikke mener, at du kan gøre noget selv for at være en del af den bæredygtige udvikling, så kan du her læse om alle de måder, man som privatperson kan gøre en positiv forskel for udviklingen: https://www.verdensmaal.org/privatperson

                                                                                                                                                                                                                                               

Nyheder