Bag om Verdensmål 7: Bæredygtig Energi

13.12.23
I takt med, at verdens befolkning vokser, vokser efterspørgslen på energi også. Vi har i den moderne verden brug for energi for at opnå et godt liv. Og elektricitet er den vigtigste energikilde, vi har. Siden 1970’erne er det globale forbrug af energi mere end tredoblet. Verdensmål 7 går ud på at sikre, at alle har adgang til energi og, at strøm skal komme fra vedvarende kilder.

Du har måske lagt mærke til, at vindmøller og solcelleanlæg er blevet mere og mere udbredte. Dette er et tegn på, at den vedvarende energisektor vokser. Årsagen til væksten er, først og fremmest, at den vedvarende og ”grønne” energi er langt mere bæredygtig end den ”sorte” energi, som dækker over olie, gas og kul. Brugen af disse fossile brændstoffer til at skabe energi, er en metode, der er blevet anvendt siden industrialiseringen, men denne metode har flere skadende effekter. Det udleder drivhusgasser, som fører til klimaforandringer, og så er de fossile brændstoffer en begrænset enhed, hvilket vil sige, at de ikke er uudtømmelige og, at de dermed en dag vil være brugt op.

Derfor har mange lande taget flere skridt for at omlægge produktionen af sort energi til grøn energi.
2020 var det første år, hvor der i EU blev produceret mere grøn- end sort energi. Faciliteter for at skabe grøn energi er i dag ofte billigere at bygge end kraftværker til afbrænding af kul osv. Derfor er stien, i mange af verdens rigeste lande, lagt for at sikre mere bæredygtig energi fremadrettet.

Mens det 7. verdensmål i lande som f.eks. Danmark hovedsageligt handler om at opnå grøn og vedvarende energi, handler det, i Verdens fattigste lande, primært om at sikre, at alle har adgang til energi. Antallet af mennesker, der har adgang til strøm, er stigende, men der er stadig ca. 750 mio. mennesker, der lever uden. For disse mennesker handler målet om at gå fra at lave mad over bål til f.eks. at bruge et gaskomfur. Det at bruge åben ild, som et bål, er skadeligt for mennesker og udleder også gasser i atmosfæren. Derfor er man, på disse steder i Verden, mindre fokuseret på, hvordan energien er fremstillet og mere på, at alle har mulighed for at bruge den.
Manglen på adgang til elektricitet skaber også andre problemer for de fattigste lande end blot sundheds- og miljøproblemer. Faktisk kan man sige at ingen adgang til strøm, som ligeledes betyder ingen adgang til internettet, skaber en ny slags fattigdom, da det går ud over befolkningens mulighed for at udvikle sig. Det har også stor betydning for læring og uddannelse, hvilket f.eks. kunne ses under Corona-pandemien, hvor børn i de fattige lande blev sendt hjem uden mulighed for online hjemmeskoling og derfor gik glip af meget undervisning.

Kort fortal handler verdensmål 7 om at sikre energi til alle samt at skabe vedvarende energi. Opgaven med verdensmålet udspiller sig dog forskelligt alt efter, om det handler om de rigeste eller fattigste lande i Verden. Det vigtigste er dog, at der bliver handlet på energiproblemerne på den måde, der giver mening for de enkelte lande og, at udledningen af drivhusgasser på baggrund af energifremstilling bliver minimeret. Målet har nemlig, ligesom alle FN’s øvrige Verdensmål effekt og påvirkning på og fra de andre mål.

Læs mere om Verdensmål 7 og dets delmål via linket her