Til studerende - Sådan skriver du opgave uden bøger

17.03.20
Er du i gang med en større opgave på STX, HHX eller HTX lige nu? og sidder fast fordi du ikke har adgang til bøger?

Biblioteket er lukket for udlån af fysiske bøger og tidsskrifter, men gennem bibliotekets eBibliotek har du adgang til mange gode kilder, som kan bruges i din opgave. Har du problemer med at søge i kilderne eller spørgsmål til gode kilder, så skriv til os på bibvagt@toender.dk - vi svarer på mails alle hverdage mellem 8 og 16.  

OBS: Det gælder for adgang til alle kilderne, at du skal bo i Tønder Kommune OG være oprettet som låner på biblioteket for at bruge dem. Bor du ikke i Tønder Kommune, så tjek biblioteket i din hjemkommune – de giver måske adgang til de samme kilder. Er du ikke låner endnu, så opret dig her med NemID. 

Digitale kilder 

Hvilke kilder, der er relevante for dig, afhænger helt af dit emne. Herunder finder du en oversigt over nogle af de digitale services og ressourcer du kan tilgå via biblioteket:

 • Faktalink er et must og det bedste sted at starte. Her findes information om stort set alle emner på dansk. 
   
 • MasterFile kan anbefales, hvis du har ledt forgæves på Google. Her er artikler på engelsk om næsten alt mellem himmel og jord. Husk at du skal oversætte dit søgeord til engelsk. 
   
 • InfoMedia I forbindelse med bibliotekets lukkeperiode har Infomedia åbnet for din adgang hjemmefra. Her finder du et stort online mediearkiv med artikler fra danske aviser og magasiner.
   
 • eReolen er en elektronisk tjeneste, hvor du har adgang til e-bøger og netlydbøger for voksne. Her er der mulighed for at låne både skønlitteratur og fagbøger.
   
 • eReolen Global er er en engelsksproget version af eReolen som indeholder romaner, fagbøger og sprogkurser i e-bogs og lydbogsformat - så du har adgang direkte fra din pc.
   
 • Europa World Plus indeholder artikler om 250 lande og deres politiske, sociale, historiske og økonomiske udvikling. Her er det også muligt at sammenligne statistik for de forskellige lande. Et must til samfundsfag og historie.
   
 • Historiens Verden giver en ofattende adgang til verdenshistorien - skrevet på dansk!
   
 • Gale in Context: Science Her har du mulighed for at tilgå artikler hjemmefra indenfor naturvidenskab: matematik, fysik, kemi, kemi, astronomi og rumfart, medicin, geologi, biologi og meget mere.
   
 • Litteratursiden og Forfatterweb giver adgang til et hav af artikler, anmeldelser og forfatterportrætter - både af danske og udenlandske bøger og forfattere.
   
 • Litteraturlisteautomaten kan hjælpe dig med at generere en litteraturliste til din opgave. Så er der styr på dine kilder og henvisninger!
   
 • eBook Central indeholder over 130.000 e-bøger om stort set alle emner. De fleste er på engelsk. Mange er på højt niveau, og mange er velegnede til opgaveskrivning. Ebook Central er ekstraordinært åben for 3 måneders prøveperiode (fra 21.04.2020)

Ekstraordinær adgang til international database

Helt ekstraordinært grundet Corona-krisen har du indtil 30. Juni også adgang til Gales databaser. Databasen giver adgang til autoritative og pålidelige kilder indenfor et hav af emner og i form af fx tidsskrifter, e-bøger, hæfter og meget mere! For at benytte databasen skal du bruge følgende login:

Adgangsurl: http://infotrac.galegroup.com/itweb/dplgrc

Password: denmark

Informationssøgning

Informationssøgning er en vigtig integreret del af opgaveprocessen. Du skal opsøge viden for at kunne skrive en god opgave. Vi har i bibliotekssamarbejdet udviklet en række tips som vi tænker, at du kan have glæde af. På eKurser.nu finder du både how-to videoer samt tips og tricks til din informationssøgningsproces, og hvordan du får mere ud af Google. Klik her for at komme videre! 

Den gode litteraturliste

Inden du kan aflevere din opgave, skal du sikre dig, at du har styr på din litteraturliste.  Hvis du er usikker på hvordan du skal gribe det an, kan du prøve at se på litteraturlisteautomaten, som hjælper dig på vej. Klik her for at tjekke den ud! 

Spørg biblioteksvagten 

Går du helt i stå med hensyn til at finde kilder, har du også mulighed for at kontakte Biblioteksvagten, som er åben i hele bibliotekernes lukkeperiode. 
 

Du kan se en oversigt over alle vore digitale adgange her på sitet under eBiblioteket.