Til studerende - Sådan skriver du opgave uden bøger

Af Anonym (ikke efterprøvet)
17.03.20
Er du i gang med en større opgave på STX, HHX eller HTX lige nu - og måske sidder fast fordi du ikke har adgang til bøger?

Biblioteket er meget andet end udlån af fysiske bøger og tidsskrifter, og gennem bibliotekets eBibliotek har du adgang til mange gode kilder, som kan bruges i din opgave. Har du problemer med at søge i kilderne eller spørgsmål til gode kilder, så skriv til os på bibvagt@toender.dk - vi svarer på mails alle hverdage mellem 8 og 17.  

OBS: Det gælder for adgang til alle kilderne, at du skal bo i Tønder Kommune OG være oprettet som låner på biblioteket for at bruge dem. Bor du ikke i Tønder Kommune, så tjek biblioteket i din hjemkommune – de giver måske adgang til de samme kilder. Er du ikke låner endnu, så opret dig her med NemID. 

Digitale kilder 

Hvilke kilder, der er relevante for dig, afhænger helt af dit emne. Herunder finder du en oversigt over nogle af de digitale services og ressourcer du kan tilgå via biblioteket:

  • Faktalink er et must og det bedste sted at starte. Her findes information om stort set alle emner på dansk. 
     
  • MasterFile kan anbefales, hvis du har ledt forgæves på Google. Her er artikler på engelsk om næsten alt mellem himmel og jord. Husk at du skal oversætte dit søgeord til engelsk. 
     
  • InfoMedia 
     
  • eReolen er en elektronisk tjeneste, hvor du har adgang til e-bøger og netlydbøger for voksne. Her er der mulighed for at låne både skønlitteratur og fagbøger.
     
  • eReolen Global er er en engelsksproget version af eReolen som indeholder romaner, fagbøger og sprogkurser i e-bogs og lydbogsformat - så du har adgang direkte fra din pc.
     
  • Europa World Plus indeholder artikler om 250 lande og deres politiske, sociale, historiske og økonomiske udvikling. Her er det også muligt at sammenligne statistik for de forskellige lande. Et must til samfundsfag og historie.
     
  • Historiens Verden giver en omfattende adgang til verdenshistorien - skrevet på dansk!
     
  • Gale in Context: Science Her har du mulighed for at tilgå artikler hjemmefra indenfor naturvidenskab: matematik, fysik, kemi, kemi, astronomi og rumfart, medicin, geologi, biologi og meget mere.
     
  • Litteratursiden og Forfatterweb giver adgang til et hav af artikler, anmeldelser og forfatterportrætter - både af danske og udenlandske bøger og forfattere.
     
  • Litteraturlisteautomaten kan hjælpe dig med at generere en litteraturliste til din opgave. Så er der styr på dine kilder og henvisninger!

Informationssøgning

Informationssøgning er en vigtig integreret del af opgaveprocessen. Du skal opsøge viden for at kunne skrive en god opgave. Vi har i bibliotekssamarbejdet udviklet en række tips som vi tænker, at du kan have glæde af. På eKurser.nu finder du både how-to videoer samt tips og tricks til din informationssøgningsproces, og hvordan du får mere ud af Google. Klik her for at komme videre! 

Den gode litteraturliste

Inden du kan aflevere din opgave, skal du sikre dig, at du har styr på din litteraturliste.  Hvis du er usikker på hvordan du skal gribe det an, kan du prøve at se på litteraturlisteautomaten, som hjælper dig på vej. Klik her for at tjekke den ud! 

Spørg biblioteksvagten 

Går du helt i stå med hensyn til at finde kilder, eller har du bare brug for hjælp?  Benyt dig så af muligheden for at kontakte Biblioteksvagten, der er bemandet dagligt fra kl. 8-22 på skift af bibliotekarer fra hele landet.
 

Du kan se en oversigt over alle vore digitale adgange her på sitet under eBiblioteket.