Vær med til at sætte blus under bæredygtigheden!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
29.08.22
Hvordan kan vi i fællesskab nå frem til verdensmålene?

Som borger og bruger af biblioteket skal du have direkte indflydelse på, hvilke verdensmål der er de vigtigste. Verden er en stor mundfuld, men vi skal jo begynde et sted. Hvad kan du og jeg gøre her i Tønder Kommune? Mange vil gerne se handling og forvandling snart – men også bæredygtighed på sigt. Begge dele kan dit folkebibliotek være ramme og udgangspunkt for at skabe.

Biblioteker findes jo i alle landets kommuner, og er derfor oplagte platforme for handlefællesskaber – mennesker der vil være med at til omsætte ord og tanker til konkret handling. Bibliotekerne i Tønder og kommunens sundhedsafdeling vil netop gerne hjælpe alle bæredygtighedsinteresserede med at omsætte tanker til handling, og inviterer i den forbindelse til informationsmøde med tilhørende workshop:

Hvor: Tønder Bibliotek

Hvornår: 30. august, klokken 11 til 15

Hvordan: Tilmelding på https://tbib.dk/arrangementer/voksne/sammen-om-verdensmaal-informationsm...

Formålet med informationsmødet er at sparke gang i et spritnyt projekt ved navn ”SAMMEN OM VERDENSMÅL”. Hele kernen i projektet er kort fortalt, at vi gerne vil have startet et nyt frivilligfællesskab op, som får mulighed for at føre deres vildeste bæredygtighedsdrømme ud i livet på Tønder Bibliotek. Biblioteket vil gerne være platform for en masse bæredygtige initiativer og aktiviteter, og gennem Sammen om Verdensmål, får du chancen for at være med til at udtænke initiativerne og føre dem ud i livet. Projektet behøver faktisk ikke at foregå på selve biblioteket. Det kan sagtens ligge i nærheden - eller på anden vis være knyttet til biblioteket. Det vigtigste er en idé, en vision. Vi tilbyder platformen, hvorfra forskellige initiativer og aktiviteter kan udgå. Alle er velkomne til informationsmødet (såvel som resten af projektet), og mødet er ganske uforpligtende – og ganske gratis! Biblioteket giver frokosten samt kolde og varme drikke. Du skal blot på forhånd melde dig til, så vi ved, hvor mange der faktisk kommer. Velkommen og velbekomme.

Ord til handling

Nu til det mere handlingsorienterede og konkrete: Søg på ordet ”verdensmaalene” - og du skal finde. Der er 17 af dem. Der er masser af områder, hvor du kan gøre en lille eller måske en større forskel. Nogle mål er mere inden for rækkevidde end andre. Måske hænger mål og delmål sammen i klynger, som netop vores egn byder mere på, end andre områder i landet gør. Det ved borgerne / brugerne ofte mest om. Målene er meget overordnede, og gælder jo selvsagt i hele verden, så en af øvelserne bliver med sikkerhed at indkredse, hvad vi kan gøre lokalt. For eksempel er koblingen mellem frivillighed og genbrug meget iøjnefaldende i Tønder. Det er måske for nogen mindre synligt, hvad de mange frivillige laver ude i landdistrikterne – men også vigtigt. 

Fra bibliotekernes side skal vi ikke styre indholdet i Sammen om Verdensmål – blot facilitere og blande os, som det hedder. Vi vil nemlig SÅ gerne være platformen, stedet, ”the hub”, hvorfra forandringen mod det mere bæredygtige samfund kommer. Lidt som på folkehøjskolerne i gamle dage. Du kan som tidligere nævnt komme med til informationsmødet og workshoppen i slutningen af august – og allerede i begyndelsen af september, er 20 biblioteker med ved Klimafolkemødet i Middelfart. Tønder Bibliotek er selvfølgelig også repræsenteret dér. Det må meget gerne være med input fra informationsmødet og workshoppen måneden før.

SAMMEN OM VERDENSMÅL begynder med andre ord her og nu.