AT-emne 2019: Find inspiration på biblioteket

01.03.19
Emnet til årets AT-opgave er offentliggjort! Det bliver "Havet : livgivende, dødbringende, legendeskabende", en fascinerende undertitel der giver mulighed for at gribe emnet an på mange måder: Få inspiration her!

Skal du skrive AT-opgave på STX i år, eller kender du én, der skal, så kommer der her på siden nogle bud på, hvor du kan finde litteratur til din opgave.

Måske du er helt idé-forladt og ved ikke, hvad du skal skrive om? Fortvivl ej! I nogle af kilderne her på siden vil du også kunne få gode ideer til emnevalg.

"Havet - livgivende, dødbringende og legendeskabende"

Mere end tre femtedele af jordens overflade består af hav, og havet har altid været grundlæggende for livet på jorden. Havet er både åbent og hemmelighedsfuldt, rigt på ressourcer og eventyr, fascinerende, men også faretruende og samtidigt også en af de mest truede naturrressourcer på kloden. 

Søfart har igennem tiderne været kilde til at vi som mennesker har kunnet gøre nye opdagelser - udforske nye lande og folkeslag og det førte bl.a. til de første kolonier og slavehandel.

I verdenskrigene er der blevet udkæmpet store søslag og nye territorier vundet eller tabt.

I dag har sejlads på verdenshavene stor betydning for verdensøkonomien og havets bølgebrus bruges idag som beroligende musik i afstresning og mindfulness-forløb. Og havene stiger med ændringer af topografiske forhold rundt omkring i verden til følge og sejlende gigantiske øer af plastic er med til at skubbe til de sårbare økosystemer...

Emnet "Havet" kan vinkles på utallige måder og i nogle af kilderne nederst her på siden, vil du kunne finde inspiration.

Og kig gerne forbi biblioteket! Vi har masser af materialer på hylderne og bibliotekarer der står klar til at hjælpe dig :)

Temasider om årets AT-emne

Faktalink - særlig temaartikel om "Havet"

Faktalink.dk - find flere baggrundsartikler om dit emne

Find viden og litteratur i biblioteksbaser

eBiblioteket - f.eks. Faktalink, MasterFile Premier eller Science in Context

DK5 - find bogen med DK5 - Få et overblik over hvor faglitteraturens hoved- og undergrupper står på bibliotekets hylder

Bibliotek.dk - bøger og artikler fra danske biblioteker

Digital Artikelservice - få dine artikelbestillinger leveret digitalt

Videnskabelige artikler -højt niveau

Spørg Biblioteksvagten - bibliotekernes online spørgetjeneste

 

oprindeligt udarbejdet af Randers Bibliotek

Materialer