tjekdet

Adgang
Fri adgang
TjekDet er hele Danmarks politisk uafhængige faktatjekmedie. Vi faktatjekker påstande i den offentlige debat og korrigerer eller nuancerer, hvor der er behov for det.

TjekDet er et  politisk uafhængigt faktatjekmedie. Tjekdet faktatjekker påstande i den offentlige debat og korrigerer eller nuancerer, hvor der er behov for det. Opgør med misinformation og desinformation har været TjekDets hovedfokus, siden mediet første gang så dagens lys i november 2016. 

Alle kan i dag komme til orde på de sociale platforme. Det har resulteret i en udvidelse af demokratiet og en demokratisering af ytringsfriheden, men det har også gjort det muligt for alle og enhver at konstruere sin egen udgave af sandheden, manipulere med den og sætte falske påstande i omløb, som spreder sig med lynets hast.

Et demokrati er sårbart, hvis den politiske debat bliver et eldorado for manipulation, fordrejning og misbrug af fakta. I den politiske kamp har nuancerne en tendens til at forsvinde i jagten på at fange en modstander på det forkerte ben.

Hvem hjælper så den almindelige mediebruger med at navigere i strømmen af oplysninger, udsagn og påstande i en tid, hvor nyheder ikke kun er noget, vi får gennem de professionelle nyhedsmedier med et medieansvar, men i lige så stor grad fra de sociale platforme?

Oftest findes der ikke kun én udlægning eller ét entydigt svar på forskellige problemstillinger. Det kan med andre ord være svært at skulle konkludere, om et udsagn er ’sandt eller falsk’. Disciplinen “faktatjek” er således ikke kun en ”rigtigt eller forkert ”-disciplin. Det kan også handle om at give nuancerne. 

Derfor lancerede Ugebrevet Mandag Morgen i 2016 det nyhedsbårede faktatjekmedie TjekDet. I dag er TjekDet et selvstændigt medie, der er ejet af Foreningen Tjekdet - National portal til bekæmpelse af Fake News.

Tjekdet tager en beslutningstagers eller samfundsdebattørs påstand på ordet. Og tjekker en oplysning, der vedholdende cirkulerer i den offentlige debat. Ikke mindst på de sociale platforme.