Tønder Festival 2019

08.08.19
Så er nedtællingen til en af Danmarks vigtigste og internationalt mest respekterede festivaller for alvor gået igang! For 45. gang løber Tønderfestivalen af stabelen den sidste week-end i august, i år fra den 22. til den 25. august. Leder af Biblioteker og Kulturinstitutioner i Tønder Kommune, Andrew Cranfield, er en af dem der i år glæder sig særligt meget. Han skriver:


Da jeg flyttede til Tønder og startede på biblioteket sammesteds den 1. maj, var en ting helt sikkert – i år skulle jeg for første gang på Tønder Festival. En festival, som i den grad taler til min musiksmag med en spændende blanding af folk og roots musik. Efter få måneder som bosat her i byen mærker man, hvor meget festivalen betyder i byen og for byens identitet og jeg må indrømme, at med det program, som Tønder Festival kan præsentere i år, forstår man bestemt denne festivalstolthed - der er virkelig tale om et internationalt program i verdensklasse. Hvis jeg skal komme med et par anbefalinger og et par navne eller tre, som jeg bare skal høre, vil der bl.a. være tale om Gregory Alan Isakov, som jeg var så heldig at opleve live tidligere på året på The Ryman Auditorium i Nashville. Der er tale om en klassisk singer songwriter med en række smukke og stemningsfulde sange – prøv at høre nummeret San Luis fra Isakov’s seneste album fra 2018 Evening Machines.
I mange år har Kate Rusby været et fast element på den engelske folk scene - med en bred Yorkshire accent, et smittende godt humør på en scene, mange fine hjemstavnshistorier og ikke mindst en fremragende vokal. Jeg tror, der er lagt op til et par fine koncerter på årets festival, idet hun spiller både fredag og lørdag. Kate Rush er i øvrigt kendt for sine julekoncerter, som hun spiller en del af i hjemlandet i december måned – de kan varmt anbefales 
Jeg er nok ikke den eneste som synes, at årets must see koncert bliver søndag aften med legenden John Prine, som udgav sin første plade helt tilbage i 1971. Prine har en fantastisk sangskat at trække på – Hello in there fra hans debut er en sang, jeg kan høre igen og igen. Prine’s seneste album med egne sange ”The Tree of Forgiveness” er fra sidste år og et sandt bevis på, at mesteren er i meget fin form. 
Andre navne, som jeg ikke kender så godt, men som skal høres, er John Moreland, Tyler Childs, Patty Griffin og Mandolin Orange.
Årets tema på festivalen er "Franske Rødder", hvor en række kunstnere med rødder i bl.a. cajun og creol musikken indtager festivalen. Det tror jeg bliver et ret så spændende bekendtskab og man kan allerede nu varme op med podcasten ”Franske Rødder”, som er tilgængelig på festivalens hjemmeside.
God fornøjelse og god Tønder Festival 2019 
 

Andrew Cranfield