Mød biblioteket på Klimafolkemødet

29.08.22
Klimafolkemødet der finder sted i Middelfart i dagene 1. til 3. september, har i år fået landets biblioteker på programmet på mere end én måde. Klimafolkemødet er, i lighed med Folkemødet på Bornholm, en årligt tilbagevendende begivenhed. Tre dage i september skal inspirere til og understøtte handling. Den hidtil største udgave fandt sted i fjor, da tusinder lagde vejen forbi Middelfart.

Denne gang er flere end 20 biblioteker i hele landet involveret i Klimafolkemødet. Bibliotekerne blander sig med andre ord. Ikke kun ved at mene noget, men også ved at blande sig i det store udbud af lokale og internationale aktører, der gerne vil gøre noget – skride til handling.

På førstedagen for årets Klimafolkemøde, kan man bl.a. finde Tønder repræsenteret i debatten: ”Bibliotekernes rolle i den bæredygtige omstilling – hvorfor blander de sig?”  I panelet sidder Andrew Cranfield, Leder af Tønder Kommunes Biblioteker og  Kulturinstitutioner, med. Når adspurgt om bibliotekernes rolle har Andrew tidligere udtalt:
”Bibliotekerne er meget andet end offentlige computere, bøger, tegneserier og papiraviser. Vi er et sted, hvor borgerne ikke blot kan søge information, men også udveksle den – og endda omsætte den til handling. Lidt som forsamlingshusene i gamle dage – eller højskolerne og campusmiljøer i vore dage.” Han lægger desuden mærke til, at mange borgere mener, at folkebiblioteket skal være dét rum, hvor samtalen og samarbejdet med kommune og lokalsamfund finder sted. 

Foruden repræsentation på fællesscenen, har landets biblioteker også fået deres eget telt ved folkemødet. Her kan du bl.a. lave frøbomber, bygge din egen klimakæphest og komme med dine bud på fremtidens bæredygtige bibliotek. Hvordan skal det se ud – og hvordan skal bibliotekerne bidrage til den grønne og bæredygtige omstilling?
Teltet skal vise bibliotekernes engagement, rolle og stillingtagen i forhold til klima og bæredygtighed i det hele taget. Du kan besøge teltet hele dagen torsdag og fredag.. 
Verdensmålskoordinator ved Tønder Kommunes Biblioteker, Marianne Simone Herløv Hansen, er også med i Middelfart, hvor hun bl.a. hjælper med at bemande biblioteksteltet. Hun siger om Tønder-bibliotekernes deltagelse i Klimafolkemødet:

”Det er ikke nogen hemmelighed, at bæredygtighed og klima er noget, der gradvist fylder mere og mere på vores dagsorden her på Tønder Kommunes Biblioteker. Vi er stolte af, at vi kan være med til at sætte fokus på så vigtigt et emne i det daglige, og derfor er vi selvfølgelig også rigtig glade for at have mulighed for at deltage i så stort et arrangement som klimafolkemødet. Hvor vi forhåbentlig kan være med til at inspirere til handling, og bidrage til debatten om, hvordan verdensmål kan gøres til hverdagsmål.”

Du kan se det fulde program for Klimafolkemødet og oversigten over de mange boder og telte på https://klimafolkemoedet.dk/