Karl Ove Knausgård er tilbage

23.02.21
Karl Ove Knausgård er tilbage som romanforfatter med sin stort anlagte roman "Morgenstjernen", der er en fortælling om lysets kamp mod mørket og om normalitetens kamp for livet.

Knausgårds ny roman er en stort anlagt kollektiv roman, hvor et pludseligt opstået lysende himmelfænomen over Bergen, bliver det samlende billede for eksistensen for de mennesker der befolker romanen. Romanens personer slipper på baggrund af  hver af deres tolkninger af det lysende himmellegeme, ikke for at stirre ind i mørket, mærke grunden forsvinde under sig og mærke den eksistentielle rædsel. I bogen, der foregår over 2 dage, rulles flere parallelle historier ud, og tilsyneladende er der kun perifere forbindelser mellem personerne. Men karakteristisk for Knausgård har de alle eksistentielle temaer som ensomhed, identitet, liv og død til fælles.

Knausgård får dagligdagsting til at have betydninger ud over deres umiddelbare udtryk og formår dermed at skabe rum for nye antagelser af, hvad det menneskelige liv er for en skrøbelig størrelse. Han forsøger at finde ord for det, som der ikke altid er ord for. Det sker igennem præcise og overraskende iagttagelser, skrevet  i et sikkert sprog, som tager læseren ved hånden ind i et realistisk univers tilsat visse magiske elementer

Kan varmt anbefales.