Bag om Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel

FN ønsker med dette mål at skabe en verden, hvor alle har ret til en form for sygesikring, og hvor dødeligheden pga. livsstilsygdomme, forgiftning gennem drikkevand og meget andet bliver nedbragt.

FN's tredje verdensmål, Sundhed og Trivsel, handler om, at alle mennesker i verden skal have et sundt liv og trives mentalt. Derfor spænder målet bredt, idet der er tale om sundhed i både den fysiske og psykiske forstand. Opfyldelsen af dette mål og dets delmål er et grundvilkår for glade og trygge samfund i udvikling i hele verden.

Allerede nu er der sket meget på området. Siden verdensmålene blev vedtaget i 2015 er børnedødeligheden halveret, dødeligheden blandt mødre er også faldende, og bekæmpelsen af livstruende sygdomme som HIV/AIDS, malaria m.m. er forbedret. Generelt lever mennesker i dag længere, fordi Jordens befolkning er blevet rigere og derfor i højere grad har adgang til f.eks. rent drikkevand og varieret kost. Også udvikling i vacciner og behandling af sygdomme er med til at forhøje vores levealder. På trods af de mange fremskridt, er der er stadig mange udfordringer at overkomme for at indfri verdensmål nr. 3.

Forskelle på sundheden og sundhedsmæssige udfordringer i u- og i-lande

Det er især i verdens fattigste lande, at der stadig er store udfordringer på sundhedsområdet. Børne- og mødredødelighed er stadig et stort problem, selvom det, som nævnt ovenfor, går fremad. Hver dag mister over 800 kvinder og 7000 spædbørn livet i forbindelse med fødslen på verdensplan, og 99% af disse dødsfald sker alene i verdens fattigste lande.
Adgang til kvalificeret hjælp i lokalområdet, samt udbredelse af prævention og vejledning, er nogle af de midler, der kan afhjælpe problemerne. Epidemier som HIV/AIDS, malaria, tuberkulose og andre smitsomme sygdomme hærger også fortsat i de samme områder. For at bekæmpe epidemierne skal der være fokus på forskning, udvikling af vacciner og udbuddet af disse, til overkommelige priser. Forbedringen af verdens sundhed hænger tæt sammen med et andet verdensmål, nemlig mål nr. 1, Afskaf Fattigdom, idet fattigdom ofte er lig med dårlig hygiejne og manglende adgang til rent vand og medicin.
Verden står desuden overfor nye sygdomme, der opstår på baggrund af usund livsstil, forurening og klimaforandringer. Det kan være sygdomme som diabetes og hjerte-karsygdomme, men også kræft. Derudover har globaliseringen medført, at der nu er en øget risiko for globale pandemier som f.eks. Covid-19, og øget risiko for mental mistrivsel.

Danmarks sundhed og trivsel

I Danmark er det primære fokus, i forbindelse med mål nr. 3, at sikre alles ret til behandling gennem den offentlige sygesikring. Her handler det om at bekæmpe ulighed i sundhed, bekæmpe kræft og kroniske sygdomme, styrke mental sundhed samt at forebygge misbrug af tobak, stoffer og alkohol.
På flere områder går det godt med den danske sundhed og trivsel. Flere overlever kræft og der er stort fokus på forskning og nye behandlingsformer inden for området. Færre begynder at ryge, og antallet af rygere er generelt faldende.

Et stigende problem i det danske samfund, inden for sundhed, er dog den voksende mentale mistrivsel, især blandt unge. Hvis en person mistrives kan dette føre til, ikke kun psykiske lidelser, men også fysiske sygdomme som hjerte-kar lidelser eller andet. Personer med dårligt mentalt helbred dør også ofte tidligere end personer, der trives mentalt. Både selvmord og misbrug af f.eks. alkohol eller stoffer kan ofte kobles til mental mistrivsel.
Der er i Danmark en stor andel af børn og unge, der mistrives, og op mod 15% diagnosticeres pt. med en psykisk lidelse, inden de er fyldt 18 år. Ud over dette viser undersøgelser, at børn og unge i højere grad oplever ensomhed, og en lavere livskvalitet, end andre aldersgrupper. I forbindelse med mental trivsel kommer ulighed på sundhedsområdet til syne, idet familier og personer med lavere indkomst og uddannelsesniveau ofte rammes hårdere. Det på trods af, at vi i Danmark har en offentlig sygeforsikring.
At psykiatrien, i de senere år, er blevet mere ligestillet med fysiske sygdomme, gør, at der nu er bedre muligheder for opdagelse og behandling af psykiske lidelser. Både under corona-krisen og i folketingsvalget i 2022 har sundhedssektoren været et af de mest omdiskuterede emner, og ifølge flere af landets politikere, er det derfor sandsynligt, at et øget fokus på forbedringer inden for området er på vej.

Sundhed og Trivsel er et bredt mål, der spænder vidt - lige fra livsstilssygdomme til børnedødelighed. Det er samtidig et mål, som kan anskues og angribes vidt forskelligt afhængigt af, hvor i verden, der arbejdes med målet. Sundhed og trivsel er dog et globalt anliggende og en faktor for, at FN's 16 andre verdensmål opfyldes.

Læs mere om verdensmål nr. 3 og dets delmål via linket her.

Denne artikel er skrevet af Mia Lorenzen for Tønder Kommunes Biblioteker